гр. Плевен064 801 500, 0889 208 231, vasima@abv.bg

Основни правила за поддръжка на PVC дограмата

1. Предпазното фолио на профилите, трябва да се свали веднага след завършване на довършителните монтажни работи. В противен случай външното защитно фолио прегаря от слънцето и премахването му става трудно. То има функцията да предпазва профилите от механични повреди и надраскване при поставянето на прозорците.

Често допускана грешка  е :след монтиране на  PVC дограма  да не се премахва  защитното фолио с месеци. Клиенти  решават да го оставят,   може би с идеята да предпазва повърхностите възможно най-дълго .Тази практика, освен, че не е особено естетична, е и концептуално погрешна.През това време фолиото  може да прегори от слънчевите лъчи  от  външната страна на профилите и  по този начин, неговото премахване става изключително трудно, и има риск част от него да остане по профилите. Друг пример е ,когато в помещението се пуши и предпазното фолиото не е отстранено. Това води до разлика в цвета на PVC профила от откритата част и частта, покрита с фолио. Максималният период за премахване на защитното фолио е 3 месеца. За отстраняване на защитното фолио НЕ използвайте режещи инструменти, като ножове, шпакли, игли и други остри инструменти. Намокрете с хладка вода лепенката и внимателно я премахнете, като използване мека кърпа за почистване на водата.
2.Детайлите, които  изискват  по-особено внимание, са гумените уплътнения. Гумата е по-чувствителен материал, затова се старайте да не я третирате с препарати, особено с такива, които биха могли да доведат до нейното разяждане. Мажете уплътненията със смазка на силиконова или водна основа на всеки 6 месеца или най-малко веднъж годишно, за да удължите живота им, и да ги предпазите от напукване. Обръщайте специално внимание на уплътненията от външната страна, които са изложени на пряка слънчева светлина. Разтривайте уплътненията на рамката два пъти в годината със средство за запечатване, напр. талк, еленска мас или силиконово масло, за да ги поддържатe в меко и добро работно състояние. Повредените уплътнения трябва да бъдат заменени!

3. Профилактичната поддръжка на затварящите механизми също може да Ви спести куп главоболия. По няколко капки фино машинно масло или специална смазка , поне два пъти годишно  ще Ви предпази от неприятното скърцане, което е предупредителният сигнал, че скоро може да Ви се наложи смяна на някоя панта. Движещите се детайли на прозореца т.нар. обков трябва да се третират по този начин, за да се намали сухото триене и да се удължи живота на детайлите.

4.След строително-монтажните работи, проверете внимателно всички части на обкова за наличие на пръски от вар, цимент, хоросан и подобни строителни материали. Ако има наличие на такива частици ги отстранете, защото те могат да предизвикат функционални повреди в следствие блокиране на обкова.

5.Проверявайте и почиствайте  редовно дренажните отвори в рамките. Чистотата е важна за добър дренаж!

Дори и най-качествената дограма се  нуждае от съответната поддръжка за безпроблемна дългафункционалност.

PVC дограмите са изключително лесни за поддържане и изискват минимални усилия.

Правилната поддръжка ще осигури дълго и трайно удоволствие!

А когато дограмата се замърси, търсим  подходящ  препарат за почистване.  PVC дограмата има специално покритие, което я  предпазва от надраскване и може лесно да се почисти стига лаковото покритие да не бъде наранено. Трябва да внимаваме препаратите, които използваме да не разядат този предпазен слой. Универсален  почистващ препарат, който може  да ползвате и е безвреден за профила е обезмаслител. Независимо от марката, всеки обезмаслител се справя безпроблемно с мръсотията по дограмата.
НЕ използвайте абразивни препарати , драскащи материали или разяждащи химикали / почистващи препарати!