гр. Плевен064 801 500, 0889 208 231, vasima@abv.bg

ЦВЕТНИТЕ PVC ПРОФИЛИ ОТКРИВАТ МНОГО НОВИ ВЪЗМОЖНОСТИ

Цветните прозорци са не само интересни, но и допълват дизайна на сградата и подчертават нейния стил много повече от традиционните пластмасови прозорци в бял цвят. За да отговорят на нарастващите нужди на инвеститорите, производителите на профила все повече разширяват цветовата гама на своите продукти.

Цветните PVC прозорци набират популярност все повече. Въпреки че силата на навика е много голяма и при подмяната на прозорци сме изкушени да купуваме обичайното бяло, все пак в действителност изборът на по-модерния купувача е много голям. Инвеститорите на многофамилни жилища обикновено правят това, което се избира от мнозинството, но собствениците на вили могат да се оставят въображение им да отиде отвъд стандартното и да изберат новите прозорци да са цветни.

Разбира се, те трябва да се съобразят с факта, че цветните прозорци са по-скъпа инвестиция и цената им може да е дори с повече от половината от стойността на белите. Въпреки това, много собственици са склонни да харчат, защото разбират, че тази инвестиция е дългосрочна, и че прозорецът на мечтите им трябва да бъде уникален.

Производителите на PVC прозорци използват различни методи за оцветяване на профилите. Някои от тях са по-популярни и по-широко приложими, а други – не. Някои методи позволяват двустранно оцветяване, други – само едностранно. Преди да купите цветни пластмасови прозорци си струва да проучите всичките способи, за да вземете информирано решение, особено след като пазара не стои на едно място и непрекъснато предлага нови възможности.

Ламиниране на профили

Цветни пластмасови прозорци могат да бъдат произведени с помощта на фолио за прозорци, предлагано в различни цветове. Първоначално този способ е използван за направата на PVC прозорци, имитиращи традиционния цвят на дървената дограма. Фолиото може да симулира цвета и текстурата на дървесните влакна. Такива “дървени” прозорци могат да бъдат много разнообразни и да симулират почти всякакъв вид дървен материал, както местен, така и екзотичен. Така, че е възможно да се получи PVC прозорец в цвят тъмен или златен дъб, орех, бор и дори махагон, като прозорците изглеждат много елегантни и стилни. Нетренираното око дори няма да забележи, че прозорецът не е от естествен махагон например, така точно се възпроизвеждат характеристиките на дървото.

Изборът на цветове и текстури, симулиращи дърво са огромни – производителите всяка година предлагат все повече възможности за задоволяване на нуждите и на най-взискателните клиенти. В момента може да се избере почти всякакъв вид имитация на дърво – единственото ограничение е изискването на дизайна, въображението и потребностите на инвеститора.

Как да се полагат тези фолиа?

Полагането на фолиото може да стане на почти всякакъв вид профил. Фолиото се залепва със специално лепило по видимите части на профилите от външната страна. Съвременните технологии позволяват профила да се ламинира от двете страни – отвътре и отвън. Освен това е възможно екстериора и интериора да са в различни цветове, така че външната страна да е съобразена със стил на сградата, а вътрешността да се впише перфектно в стила на всяка една стая.

Първоначално, производителите използваха за ламинирането подложка, боядисана в кафяв цвят. Това е по-евтино решение, като не следва обаче, че всички прозорци в цвят са по-евтини.

Ламинираните ПВЦ прозорци също имат своите недостатъци – най-вече силно видимите механични повреди по повърхността на фолиото. По-тъмните цветни профили изискват и по-добро стабилизиране, понеже привличат повече слънчева радиация. Естествено, всичко това се отразява на цената на конструкцията.

Покриване със слоеве цветно акрилно стъкло

Производството на цветни прозорци посредством използването на акрилно стъкло възниква чрез процеса на съвместна екструзия. В процеса на производство на прозоречни профили, слоевете на PVC и на акрилното стъкло (плексиглас) се обединяват. Това е много издръжлив материал, устойчив на атмосферни влияния, лесен за полиране, и в същото време силно устойчив на стареене и с отлични оптични характеристики. Външната повърхност на прозорец, покрита със слой от акрилно стъкло, е много по-силна и по-устойчива от вътрешния бял PVC слой.

Цветът на профила на прозорец в процеса на ко-екструзия може да бъде произволен, но въпреки това не се получава като имитация на дърво. Повърхността прилича повече на прахово боядисан алуминиев профил. Профилните системи могат да са с матова, копринена, гладка повърхност и са много устойчиви на механични повреди или такива под влияние на атмосферни фактори.

Цветните PVC дограми с акрилно стъкло са по-скъпи от обикновените бели прозорци, но тяхната трайност и зашеметяващ визуален ефект са толкова убедителни, че много собственици са готови да инвестират повече, за да могат да се насладят на прекрасни гледки.

Оцветяващи бои

До неотдавна, когато някой изкажеше идеята да боядиса своята ПВЦ дограма, той срещаше само една усмивка на съжаление, така че този план не беше възможен за реализация. Днес нещата са различни, благодарение на по-подходящи модерни цветове.

Въпреки това, оцветяването на пластмасови прозорци трябва да се извършва само в специализирана среда. Не се опитвайте да го правите сами, дори и с помощта на най-висококачествените бои за прозорци – можете да сте сигурни, че в 95% от случаите профилът бива унищожен, а мечтата за цветни прозорци се оказва изключително скъпо удоволствие. Преди боядисване, повърхността трябва да бъдат добре подготвена, обработена и защитена. Едва при следващия етап чрез пръскане с използването на специално оборудване става оцветяването на профила.

Цветни алуминиеви облицовки

Друг метод за оцветяване на външната страна на прозорците е използването на прахово боядисани алуминиеви покрития. Това решение съчетава в себе си бяла PVC дограма с цветни алуминиеви апликации. Ефектът е наистина впечатляващ, освен това цветното покритие е здраво и устойчиво на повреди.

От всички тези методи допринасят за постигането на най-добрите резултати, като позволяват човек да купи прозорец в почти всеки цвят. Освен това, значително се увеличава стабилността на пластмасовите прозорци, тяхната дълготрайност и естетика, както и намаляването на риска от прегаряне на цвета или пожълтяване на бялата PVC дограма.